MOK: az egészségügy még mindig nem stratégiai ágazat

"A kormányzat maradékelven kezeli az egészségügyet"

Az egészségügy 2013-ban sem lett stratégiai ágazat, a kormányzat "maradékelven" kezeli az egészségügyet - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, ahol a MOK küldöttgyűlésének megállapításait ismertette.

A november 30-án tartott küldöttgyűlésen született állásfoglalás felszólítja a mostani és a jövőbeli kormányokat a haladéktalan szemléletváltásra az egészségügy megmentése érdekében, és azért, hogy a mostaninál nagyságrendekkel több forrást biztosítva nőjön a nemzetstratégiai elismertsége az ágazatnak.

Éger István emlékeztetett arra, hogy a kamara több éve folyamatosan kinyilvánítja: több forrás kell az ágazat működéséhez, ezen belül is elsősorban a kapuőr szerepet betöltő alapellátáshoz, ugyanakkor hét év alatt mindössze tíz százalékkal nőtt az állami forrásbevonás ezen a területen.
A küldöttgyűlés megállapításai között szerepel az is, hogy a várólisták nem csökkentek, nem megoldott a házi orvosok praxisátadása, és az ágazat létszámgondokkal küzd.

Az elmúlt két évben végrehajtott béremelések jelentőségét nem lehet vitatni, de az orvosok elvándorlását nem állította meg. Továbbá hiába kerültek állami irányítás alá a kórházak, a hiányos finanszírozottságuk és így eladósodottságuk nem csökkent - mondta.

A parlament előtt végszavazásra váró egészségügyi tárgyú törvénnyel kapcsolatban Éger István megjegyezte, a kamara a szavazás elhalasztását kéri, mivel hatósági engedélyt kaphatnának azok a hagyományos kínai orvosok, akik legalább ötéves felsőfokú képzés után kaptak oklevelet. Az engedélyhez nem lenne szükség az oklevél elismertetésére, hiszen az indoklás szerint ez – hasonló magyarországi képzés hiányában – nem is lehetséges.

A kamara álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy a hagyományos kínai orvoslás elsajátítását igazoló, kínai felsőoktatási intézményben szerzett diploma nem feltétlenül takar a szó megszokott értelmében orvosi végzettséget. Továbbá sem a köztestület, sem az egyetemek nem kaptak felkérést arra, hogy ebben a betegbiztonsági kérdéseket is felvető ügyben véleményt nyilvánítsanak. Emellett a kamara szerint a diplomák és végzettségek kölcsönös elismeréséről szóló európai uniós direktívába is ütközhet e jogszabályi pas
szus.


(Forrás-MTI)

Keresőszavak: egészségügy, ellátás, kamara, MOK

2013. december 10.

Az Ön neve:
Az Ön e-mail címe:
Kinek küldi?
E-mail címe:

Szívesen vállalna munkát
  az Európai Unió tagországaiban?

Nem tudja, miképp tehetné, hogyan induljon neki,
mik várnak Önre s mit kell tennie? Mi segítünk!

Portálunkon minden információt megtalál ahhoz, hogy
sikeresen elhelyezkedhessen az Ön által leginkább
preferált uniós ország bármely intézményében.

Elnöki főhajtás a debreceni orvosok teljesítménye előtt :: Áder János gratulált tovább

Hatékony gyógyszerkombinációval a HIV-beteg nem fertőzi tovább környezetét :: Egy HIV fertőzött élete 30-40 évvel is meghosszabbítható tovább

MOK: az egészségügy még mindig nem stratégiai ágazat :: "A kormányzat maradékelven kezeli az egészségügyet" tovább

Regisztráció
   az orvosi állások adatbázisába

Regisztrálni szeretném magamat
Meghirdetett állásra jelentkezem, értesülök hírlevélben a legfrissebb állás ajánlatokról.

Bejelentkezem

E-mail cím:
Jelszó: